Στην κορύφωση της προσπάθειας ενόψει του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών (στον οποίο και θα κριθούν οι σταυροί προτίμησης των υποψηφίων συμβούλων) η δραστηριότητα είναι πλήρης. Πλήθος εκδηλώσεων από τοπικούς φορείς, συνδυασμούς και σωματεία και οι υποψήφιοι παρίστανται σε όσα από αυτά έχουν σημασία για τους ίδιους αλλά και την περιοχή που θέλουν να εκπροσωπήσουν. Όσο κι αν μια παρόμοια συμμετοχή σε εκδήλωση, λόγω πολλές φορές του αναγκαστικά σύντομου της παραμονής, δεν μπορεί εύκολα να είναι και ουσιαστική, από κάθε μία μπορεί κανείς να αντλήσει χρήσιμες πληροφορίες και στοιχεία και να συγχρωτιστεί με ανθρώπους με πάθος, που έχουν να πουν και να προσφέρουν ο καθένας στο σκοπό του.

Έτσι λοιπόν, χθες Κυριακή 11/05/14 είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω εκδηλώσεις και ομιλίες. Το πρωί παρευρέθηκα στην ετήσια εκδήλωση της Παγκρητίου Ενώσεως στο Πολεμικό Μουσείο με την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων και ύστερα την κυρίως εκδήλωση στο χώρο του Μουσείου. Λίγες ημέρες πριν την 73η επέτειο της “Μάχης της Κρήτης” τα κρητικά σωματεία της Αττικής αποτίουν φόρο τιμής στη μεγάλη αυτή θυσία του Κρητικού λαού, που μαζί με το σύνολο του υπόλοιπου Ελληνισμού, έδειξαν σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον ελεύθερο τότε κόσμο, πώς πολεμά ένας λαός για την Ελευθερία. Ένας Αγώνας, που ενέπνευσε γνωστά ρητά από γνωστούς άνδρες της εποχής και που εκτός από τη συγκίνηση που προκαλεί, είχε και στρατηγικού χαρακτήρα επιπτώσεις στην έκβαση του Πολέμου.

Το απόγευμα, στη Γλυφάδα, ο σύλλογος Ποντίων “Η Ρωμανία” πραγματοποίησε εκδήλωση τιμής για τη γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων από τον τουρκικό εθνικισμό. Μια συγκινητική εκδήλωση, με ανάγνωση αποσπασμάτων από μαρτυρίες και φυσικά μουσικά και τραγούδια (θρήνοι) αφιερωμένα στα μαύρα εκείνα χρόνια.

Αργότερα, είχα την ευκαιρία να ακούσω την ομιλία του υποψηφίου Δημάρχου Καλλιθέας κ. Ψαλιδόπουλου σε κεντρική Πλατεία της πόλης, ενώ η μακρά αυτή ημέρα έκλεισε με το “πέρασμα” από ένα “ποτό γνωριμίας” του γνωστού πολιτικού ιστοτόπου “logia starata“, όπου πέρα από φίλους είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω και να φωτογραφηθώ με συνυποψηφίους αλλά και “αντιπάλους” στην Περιφέρεια Αττικής. Τα ήθη της εποχής, τα ήθη που εμείς πρεσβεύουμε, επιβάλλουν τον ευγενή συναγωνισμό και την προσπάθεια για διαρκή διάλογο και συνεννόηση με συνεργάτες και πρωτίστως με τους “απέναντι”. Οι διαφωνίες θεμιτές, ακόμα και αναγκαίες, ακόμα πιο αναγκαία όμως η διατήρηση σημείων επαφής για τη δυνατότητα συνεργασίας και συνεργιών την επόμενη μέρα των εκλογών. Όλοι στον ίδιο τόπο κατοικούμε και διατηρώντας τα πολιτικά μας χαρακτηριστικά και διαφωνίες οφείλουμε να βρίσκουμε τον ελάχιστο παρονομαστή συμφωνίας (όπου γίνεται) για να προωθούμε τα κοινά συμφέροντα της κοινωνίας.

Συνεχίζουμε μέχρι το νικηφόρο αποτέλεσμα.

Πολεμικό Μουσείο

Γλυφάδα. Μελίνα Μερκούρη