Όπως είναι γνωστό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέθεσε σε ειδική επιτροπή την εξέταση του τρόπου λειτουργίας και του ρόλου της Τρόικας στις χώρες που βρίσκονται υπό Πρόγραμμα Στήριξης. Μάθαμε για τους ελέγχους και την επίσκεψη στη χώρα μας, δεν είδαμε όμως αναλυτικά την Έκθεση στην οποία κατέληξε η επιτροπή. Η έκθεση ολοκληρώθηκε και υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου στις 13/03, με μεγάλη πλειοψηφία. Ενδιαφέρον έχει, ειδικά και ενόψει ευρωεκλογών, ότι στη μειοψηφία αυτού του Ψηφίσματος βρίσκονται από κοινού οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΝΔ, οι οποίοι και την καταψήφισαν! Όποιος αναρωτιέται «γιατί», θα πρέπει να δει τα όσα αναφέρονται στη χώρα μας και τις συνθήκες που την οδήγησαν στην προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης το 2010.

Η Έκθεση, υιοθετώντας βέβαια την αληθή εκδοχή των πραγμάτων, όπως ακριβώς έχει αποτυπωθεί από κάθε υπεύθυνο διεθνή οργανισμό και όπως έχει επικυρωθεί επανειλημμένα από την Ελληνική Κυβέρνηση (και τους Έλληνες βουλευτές στους ετήσιους Προϋπολογισμούς) κατά τις συνεχείς αξιολογήσεις της Οικονομίας, αναφέρεται στα οικονομικά μεγέθη και δείχνει τη ραγδαία επιδείνωση ιδίως μεταξύ 2007-2009. Αναφέρει το έλλειμμα του 2009 στο 15,7% του ΑΕΠ ενώ κάνει λόγο ρητά και για «στατιστική απάτη» στα χρόνια πριν το έτος αυτό, από την τότε Κυβέρνηση. Επαινεί μάλιστα τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν αμέσως μετά από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ιδίως την ίδρυση της Ανεξάρτητης Στατιστικής Αρχής το Μάρτιο του 2010 από τους τότε αρμοδιους.

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ σε ανακοίνωσή τους επιμένουν σε μια εκδοχή που βρίσκεται στο περιθώριο της Ιστορίας και αν μη τι άλλο διαφωνεί και με τα επίσημα στοιχεία, όπως τα έχει επικυρώσει η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ως εκ τούτου η ανακοίνωση αυτή δημιουργεί πολιτικό θέμα που χρήζει απάντησης στον ύψιστο βαθμό. Ο Πρωθυπουργός της χώρας και ο Υπουργός των Οικονομικών, ο οποίος έχει δημόσια εκφραστεί για τα θέματα αυτά, συμφωνούν με την Ομάδα των Ευρωβουλευτών τους ή με τα αρμόδια Ευρωπαϊκά Όργανα;

Όσον αφορά στην ίδια την Έκθεση, πιστοποιεί ακόμα μία φορά αυτό που από καιρό λέμε: Ότι τα σημερινά θετικά αποτελέσματα στο μακροοικονομικό πεδίο βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο έργο των προηγούμενων Κυβερνήσεων και ιδίως αυτής του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 2009-2012, όταν συγκεκριμένοι άνθρωποι σήκωσαν δυσανάλογο βάρος μόνοι τους, με όλους τους υπόλοιπους να βρίσκονται απέναντι τάζοντας τα πάντα σε όλους. Ότι οι αιτίες της κρίσης, μαζί με τις θεσμικές αδυναμίες της Ένωσης, βρίσκονται στα χρόνια που προηγήθηκαν και στην αληθινή κατάρρευση της οικονομίας. Και ότι ο Μηχανισμός Στήριξης, με όλες του τις ατέλειες που επισημαίνει η Έκθεση προτείνοντας βελτιώσεις (κι αυτές καταψηφίζονται;), ήταν η μόνη διαθέσιμη διεθνώς λύση για τη χώρα. Με σκληρές υποχρεώσεις, αλλά και με το πιο μικρό επιτόκιο της Ιστορίας των χρεοκοπιών της χώρας.  Η Αλήθεια όσο κι αν έχει επίμονους αρνητές, βρίσκει πάντα το δρόμο της δικαίωσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έστω και καθυστερημένα, βρίσκει το ρόλο και τη φωνή του. Το έχουμε ανάγκη και το στηρίζουμε ένθερμα.