Παρακολουθώντας και το χθεσινό “ντιμπέιτ” και πέραν άλλων σχολίων, θέλω να μιλήσω για τα δήθεν επιχειρήματα εναντίον του περίφημου πια πλεονάσματος της Περιφέρειας. Το ίδιο επιχείρημα επιστρατεύτηκε και το 2010, ούτε τότε έπεισε. Και πώς είναι δυνατόν να πείσει;
Στη χώρα που έχει υποστεί όσα όλοι βιώνουμε χρόνια τώρα, ακριβώς λόγω άθλιας δημοσιονομικής διαχείρισης, ελλειμμάτων και χρεών, βρίσκουμε ένα φορέα του Δημοσίου, ένα ΝΠΔΔ, που το “έκανε αλλιώς”, που δεν χρεοκόπησε, που δεν χρειάστηκε να δανειστεί ούτε ένα ευρώ και τώρα, έχοντας αποκτήσει και τις σχετικές αρμοδιότητες, μπορεί να διαθέσει χρήματα (από τα δικά της, τα άλλα τα διέθετε ούτως ή άλλως) εκεί που χρειάζονται, στο φορέα αυτόν και τον επικεφαλής του ρίχνουμε ευθύνες; Είναι σχεδόν εξωφρενικό!

Είναι μια τακτική που λέει “πάρε το μεγαλύτερο (ή από τα μεγαλύτερα) πλεονέκτημα του αντιπάλου σου, στρέψτο εναντίον του με όποιο, στρεψόδικο, τρόπο και δεν μπορεί κάτι θα βγει”. Θα πει ο ακροατής “δεν μπορεί, για να το λένε κάτι θα ισχύει”. Κρίμα. Να πούμε επίσης τα εξής 2:

α) Η κα Δούρου επαναλάμβανε ότι η χώρα γονατίζει με πλεόνασμα, το ίδιο και η Περιφέρεια. Συγχέει 2 άσχετες έννοιες, μάλλον εν γνώσει της και όχι από άγνοια. Τι δουλειά έχει το πρωτογενές πλεόνασμα του Κράτους, με το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ πλεόνασμα της Περιφέρειας; Το πρώτο δεν συμπεριλαμβάνει ΤΟΚΟΥΣ. Αυτούς-και είναι πολλοί- ακόμα τους χρωστάμε, γι’ αυτό και περνάμε όσα περναμε! Στην Περιφέρεια, το πλεόνασμα είναι αληθινό, δίχως τόκους!Δεν υπάρχουν τόκοι, γιατί δεν υπάρχει δανεισμός! Κι αν “υποφέρουμε” που λέει η κα Δούρου, που σε μεγάλο βαθμό έτσι συμβαίνει, αυτό γίνεται γιατί βέβαια η Περιφέρεια δεν είναι ανεξάρτητο κράτος. Ανήκει στην Ελληνική Δημοκρατία και υφίσταται, με αυξημένη μάλιστα ένταση αφού φιλοξενεί 5 εκ πολίτες, τις συνέπειες τις κρίσης. Και αν κάτι έκανε, ήταν αφενός να μην τις εντείνει (πχ χρεοκοπώντας και αυτή) και αφετέρου να τις αμβλύνει με χιλιάδες έργα (δείτε εδώ τον πλήρη απολογισμό, που σχεδόν δεν χρειάζεται αφού πρόκειται για τα έργα που βλέπουμε στις γειτονιές και τις συνοικίες μας χρόνια τώρα) δίνοντας δουλειά και στήριξη στους πολίτες και φόρους στο κράτος.

β) ο κ. Κουμουτσάκος, παραφράζοντας την ανθυποψήφιά του επαναλάμβανε πως δεν “είναι ΕΠΕ και ΑΕ η Περιφέρεια, δεν μπορεί να έχει πλεόνασμα”! Πού “το γράφει αυτό”; Τα Κράτη, που πασχίζουν μονίμως να επιτύχουν πλεονάσματα (πρωτογενή ή αληθινά) για να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση και “μοίρα” είναι ΑΕ και ΕΠΕ; Και ξαναλέω, όχι πλεόνασμα που μένει ως “αποθεματικό”, αλλά που δεσμεύται σε συγκεκριμένα έργα, δηλαδή επωφελείς παροχές προς τους πολίτες. Τα χρήματα, οι πόροι που διαθέτει η Περιφέρεια και κάθε φορέας, δεν διατίθενται “κατά το δοκούν” του κάθε επικεφαλής. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις. Και φυσικά αυστηρός έλεγχος. Για να διατεθεί έστω και ένα ευρώ, εξετάζεται αν υπάρχει η νομοθετική εξουσιοδότηση-αρμοδιότητα, αν έχουν κατατεθεί τα σχετικά δικαιολογητικά (που αφορούν το δικαιούχο, πλήρης φάκελλος κλπ) και μετά γίνεται η δαπάνη. Ρίψη χρημάτων “με τα ελικόπτερα” δεν προβλέπεται. Όσοι το τάζουν, απλώς και δυστυχώς λαϊκίζουν μήπως και υφαρπάξουν μερικές ψήφους παραπάνω. Ο κόσμος όμως έχει “πάθει και έχει μάθει”. Έχει πλέον γνώση και κρίνει. Και αποδίδει τα του “Καίσαρος τω Καίσαρι”. Όσοι εργάζονται, συνήθως, ανταμείβονται. Αυτά.