Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (ένας χώρος υψηλής αισθητικής που προσέφερε στον Πολιτισμό τα χρόνια της λειτουργίας του και εμπλούτισε με δρώμενα/γεγονότα την περιοχή) παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 28/04 το Πρόγραμμα για την Περιφέρεια Αττικής από την Παράταξη του Γιάννη Σγουρού, στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω. Στην παρουσίαση, πέρα από τον αναμενόμενο τεχνοκρατικής φύσης λόγο, διάχυτο ήταν το συναίσθημα και η συγκίνηση κάτι που της προσέδωσε έναν αληθινά ανθρώπινο τόνο και θύμισε, ίσως ξεχασμένες, έννοιες. Η συμμετοχή στην πολιτική (πρέπει να) είναι προσφορά και δημιουργία. Είναι υπόθεση συγχρωτισμού και συνεργασίας με πλήθος ανθρώπων, είναι δέσμευση χρόνου και προσωπικής ενέργειας, είναι συντονισμός και μοίρασμα ιδεών, προθέσεων, οραμάτων. Κι όταν όλα αυτά γίνονται πραγματικότητα, όταν ένας κύκλος ολοκληρώνεται κι ένας άλλος είναι έτοιμος να αρχίσει, όταν αυτά που κάποτε οραματίστηκες και για τα οποία κοπίασες και σχεδίασες με τον κόσμο αυτό (συνεργάτες, προσωπικό, “απλούς” φίλους και πολίτες), είναι υλοποιημένα, ορατή και απτή πραγματικότητα μπροστά σου και αυτό αναγνωρίζεται από όλους, ε τότε ναι είναι λογικό και επόμενο να συγκινηθείς! Και είναι όμορφο. Άλλοι, επέλεξαν να μιλήσουν (και με το λόγο τους και ίσως κυρίως, με το “εκπεμπόμενο” ύφος τους) με τρόπο διαφορετικό. Θεωρώ πως με λογικές διχόνοιας και διχασμών (κατά βάση τεχνητών) δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Κόστισαν ακριβά τόσο στο παρελθόν όσο και σε αυτά που ζούμε σήμερα. Αλλά αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες, όλοι εμείς.

Φυσικά δεν μένουμε σε αυτό και παρουσιάζουμε σε πλήρη έκταση όλους τους Άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί η δράση μας την προσεχή κρίσιμη 5ετία. Άξονες που συνεχίζουν το έργο που έγινε τα προηγούμενα 3,5 χρόνια και επεκτείνονται πλέον και στον καίριο τομέα της κοινωνικής πολιτικής, αφού με το νέο ΕΣΠΑ προβλέπονται κονδύλια περί τα 300 εκ. ευρώ για αυτό το σκοπό. Με τους πόρους αυτούς, τους ανθρώπους και την τεχνογνωσία της, η Περιφέρεια καθίσταται ακόμα σημαντικότερος παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει, συνδυαζόμενη και συνεργαζόμενη με τους λοιπούς Φορείς (Κράτος, Εκκλησία, Κοινωνία Πολιτών, Ιδιώτες) στην άμβλυνση των συνεπειών της κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε. Λεπτομέρειες για την παρουσίαση, μπορείτε να δείτε εδώ.

Ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης δημιουργήθηκε εν μέσω κρίσης και έφερε σημαντικές αλλαγές στην Αρχιτεκτονική του Κράτους. Με τις 13 Περιφέρειες πετύχαμε οικονομίες κλίμακος και σε πολλές περιπτώσεις (πχ Αττική) καλύτερο συντονισμό με τους Δήμους, πράγμα που φαίνεται. Θετικό για τις δυνατότητες παρέμβασής τους ήταν και η πρόβλεψη του “Καλλικράτη” για τη διαχείριση των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ) από αυτές. Στην περίπτωση της Αττικής η απορρόφηση των κονδυλίων πολλαπλασιάστηκε από την ώρα που η διαχείρισή του πέρασε στην Περιφέρεια.

Λόγω της συγκυρίας όμως, οι Περιφέρειες (μαζί με τους Δήμους) υπέστησαν δραματικές περικοπές κονδυλίων. Επίσης, πολλές από τις προβλεπόμενες αλλαγές έμειναν στα χαρτιά για διάφορους λόγους που σχετίζονται και με την αναβλητικότητα-απροθυμία της Κεντρικής Διοίκησης. Όλα αυτά πρέπει να διορθωθούν στα 5 προσεχή χρόνια και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει το ρόλο για τον οποίο προορίζεται, έναν ρόλο που διαδραματίζει σε πλήθος άλλων χωρών στην Ευρώπη. Ρόλο δίπλα στον πολίτη, συνεργάτης και ισότιμος εταίρος του Κράτους και κρίσιμος μοχλός τοπικής (και τελικά ευρύτερης) Ανάπτυξης. Το Πρόγραμμά μας, κοστολογημένο και σε βάθος αναλυμένο, θα υλοποιηθεί ακριβώς όπως και το προηγούμενο (και μάλιστα υπό καλύτερους ελπίζουμε συνθήκες) και θα ωθήσει τα πράγματα προς την κατεύθυνση που περιγράψαμε.

Μόνο με έργο, οι πολίτες της Αττικής, της Ελλάδας, μπορούμε!