Είχα τη χαρά να παρευρεθώ στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του πρώην Υπουργού, ευρωβουλευτή και ενεργού Δημοσιογράφου Γιώργου Ρωμαίου. Με δεκαετίες παρουσίας στον Τύπο και εμβριθείς αναλύσεις εγχώριας και διεθνούς πολιτικής. ο γνωστός δημόσιος άνδρας, συχνά δημοσιοποιεί την άποψή του και το προϊόν των ερευνών του με αναλυτικά βιβλία. Πέρυσι κυκλοφόρησε ο εξαιρετικά ενδιαφέρων τόμος για την “Ελλάδα των δανείων και τον χρεοκοπιών”, που περιέγραψε με λεπτομέρειες τις 4 συνολικά χρεοκοπίες της χώρας στη νεότερη ιστορία. Μια πολύτιμη εξιστόρηση και αφήγηση με ιστορικά τεκμήρια, που διέλυσε πολλές ψευδαισθήσεις αλλά και μύθους. Που ανέδειξε τις χρόνιες και επαναλαμβανόμενες παθογένειες του ελληνικού κράτους, το οποίο επανέρχεται στα αδιέξοδά του μετά από ένα ανοδικό κύκλο και ζητά εναγωνίως στήριξη διεθνώς. Συνήθως τη βρίσκει, αλλά πάντα με δυσμενείς όρους που το καθιστούν δέσμιο πολυετών δεσμεύσεων. Κάθε προηγούμενη φορά δε, οι όροι του δανεισμού και της όποιας διάσωσης, αποδεικνύεται πως υπήρξαν ιδιαίτερα επαχθέστεροι των σημερινών, που τόσο μας έχουν πιέσει.

Τώρα δημοσιεύτηκε και παρουσιάστηκε το βιβλίο “Η Ευρώπη και η Ελλάδα, από την κρίση στην ελπίδα”, ένα βιβλίο λίγες εβδομάδες πριν τις διπλές εκλογές του Μαΐου που επιδιώκει να στρέψει την προσοχή και το δημόσιο διάλογο γύρω από τα ουσιώδη της Ευρώπης και της προοπτικής της. Αναλύοντας την πορεία που πήρε το εγχείρημα της Ένωσης από τη δημιουργία της έως σήμερα, διαπερνά με πολιτική ενάργεια τα βασικά πολιτικά γεγονότα και τις τάσεις που κατά καιρούς κυριάρχησαν. Θέτει σημαντικά ερωτήματα και περιγράφοντας αδιέξοδα, καταλήγει στην ελπίδα ότι “κάτι θα αλλάξει”, αφού ιστορικά πάντοτε οι μεγάλες κρίσεις ήταν η αφορμή για ώθηση προς τα εμπρός του εγχειρήματος.

Τον ίδιο δεν τον είχα γνωρίσει προσωπικά, αλλά τον γνώρισα πρόσφατα σε πολιτικό γεγονός μεταφέροντάς του την εκτίμησή μου με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο και τη σημασία του για την ιστορική μας αυτογνωσία. Είχε την καλοσύνη να με προσκαλέσει στην παρουσίαση του βιβλίου του για την Ευρώπη και ανταποκρίθηκα με ευχαρίστηση.

Κατά την ενδιαφέρουσα παρουσίαση, υπήρξαν αναλυτικές τοποθετήσεις και απόψεις από τους προσκληθέντες  παρουσιαστές τους κ.κ. Τάσο Γιαννίτση, Νικηφόρο Διαμαντούρο και Κωνσταντίνο Τσουκαλά, ενώ τις απόψεις συνόψισε και διάνθισε ο Παύλος Τσίμας.

Μια ενδιαφέρουσα, νηφάλια και διεισδυτική συζήτηση με προβληματισμούς ιστορικού, ακόμα και γεωπολιτικού χαρακτήρα, από αυτές που λείπουν στη δημόσια σφαίρα.