Είναι και για μένα χαρά να απευθύνομαι σήμερα σε όλους εσάς με αφορμή την Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της «Ελιάς»! Ένα εγχείρημα που έχει ανάγκη η Παράταξη αλλά και η χώρα και που θα επιτύχει, μόνο αν όλοι το πιστέψουμε ειλικρινά και το υπηρετήσουμε έμπρακτα, ένθερμα και τολμηρά! Μόνο αν το δούμε σαν μια ζωντανή διαδικασία και αναδείξουμε το πάθος μας! Αντίθετα, ένα απλό αναμάσημα ξεθυμασμένων και άνευρων υλικών ή αφηγήσεων, μια γραφειοκρατικού τύπου, τυπική συνένωση μηχανισμών, δεν θα οδηγούσε πουθενά! Γι’ αυτό και δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί!

Όποια και αν είναι η έκβαση της προσπάθειάς μας, το 2ήμερο αυτό καταγράφεται ήδη στην ιστορική διαδρομή της Παράταξης και θα μας καταστήσει και πιο δυνατούς, και σίγουρα σοφότερους.

Πολλά τα θέματα για σχολιασμό, για το ίδιο το εγχείρημα και τις προϋποθέσεις επιτυχίας του στη δύσκολη συγκυρία που ζει η χώρα, για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές και τη σύνδεσή τους με την πορεία της ΕΕ τα επόμενα χρόνια.

Εύκολη θα ήταν και η εμμονή στην κριτική, για πρακτικές και νοοτροπίες. Δεν είναι το ζητούμενο σήμερα όμως. Έχει γίνει και θα επαναληφθεί στο μέλλον. Σήμερα έχουμε γενέθλια και θα επιμείνουμε σε θετικές διαπιστώσεις και παραινέσεις, για ένα δύσκολο αλλά γοητευτικό εγχείρημα:

Στην παρέμβαση μου θα επικεντρωθώ στην έτερη διάσταση της εκλογικής μάχης που έρχεται, που και αυτή συνδέεται με πολλούς τρόπους με το σύνολο της θεματολογίας μας.

Αναφέρομαι στο κεφάλαιο της «Τοπικής Αυτοδιοίκησης», που καθόλου δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας.

Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και να έχουμε ανάμεσά μας σήμερα διακεκριμένους ανθρώπους του χώρου, που τίμησαν την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας και που δικαίως θα διεκδικήσουν με αξιώσεις μια νέα θητεία.

Μερικές αφετηριακές παρατηρήσεις: χωρίς να λέω κάτι καινούριο, υπενθυμίζω όμως με έμφαση πως ο χώρος μας έχει παράδοση και ρίζες στην Αυτοδιοίκηση! Είναι αληθές όταν λέμε πως όλες οι σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις έγιναν από την Δημοκρατική Παράταξη. Τόσο στο παρελθόν όσο και πρόσφατα. Από τη θεσμοθέτηση της αιρετής Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, έως τον Καποδίστρια και πρόσφατα τον Καλλικράτη με τις αιρετές Περιφέρειες.

Εκτός όμως από την παράδοση, που πιστοποιεί την αληθινή μας προσήλωση στη σημασία του θεσμού, υπάρχει και μια άλλη πραγματικότητα που πρέπει να θυμόμαστε.

Κι αν έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια μια ήττα και υποχώρηση της απήχησής μας στην κοινωνία, στο χώρο αυτό, όπως και σε άλλους, επιστημονικούς-συλλογικούς, η Παράταξη διατηρεί δυνάμεις και με κατάλληλους συνδυασμούς προϋποθέσεων, είναι ακόμα πλειοψηφική.

Δεν αναφέρομαι φυσικά σε παλαιοκομματικές, όσο και μονολιθικές «στηρίξεις», χωρίς αντιστοίχιση στην κοινωνία. Αυτά πέρασαν ανεπιστρεπτί. Μιλάω για τις περιπτώσεις που αυθεντικές κοινωνικές δυνάμεις διεκδικούν και με πειστικό λόγο κερδίζουν τη στήριξη της ευρείας πλειοψηφίας των δημοκρατικών-προοδευτικών πολιτών. Τέτοιες περιπτώσεις έχουμε και ενώπιόν μας.

Στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης λοιπόν, έχουμε μία σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε δημιουργικές δυνάμεις αυτής της χειμαζόμενης αλλά αστείρευτης από δυνάμεις και δυνατότητες κοινωνίας. Να στηρίξουμε ανθρώπους άξιους, που θα μπορέσουν να δώσουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα, με όλα τα πρωτοποριακά εργαλεία που σήμερα η αυτοδιοίκηση- ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ!- διαθέτει. Να αποτελέσουν οι ΟΤΑ, πέρα από κύριοι υποδοχείς της κρίσης, τους φορείς έμπρακτης αλληλεγγύης και τους αληθινούς μοχλούς ανάπτυξης.

Κυρίες και κύριοι, μαζί με συγκεκριμένες υπηρεσίες των Υπουργείων, το κράτος συνολικά δίνει καθημερινά εξετάσεις, κρίνεται και δοκιμάζεται στις Υπηρεσίες των ΟΤΑ. Εκεί δίνεται η μάχη της καθημερινότητας κι είτε κερδίζεται, παράγοντας νομιμοποίηση, είτε χάνεται, φθείροντας κι άλλο την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Στη Δημοκρατία.

Παρευρέθηκα, μαζί με πολλούς, στη χθεσινή 6η Διάσκεψη των Πόλεων και των Περιφερειών που έγινε στην Αθήνα και όλοι είδαμε ποια μπορεί να είναι η παρέμβαση των τοπικής αρχών στην κοινωνία και οικονομία. Με μετρήσιμους δείκτες και απτά αποτελέσματα. Γιατί πέρα από το Κράτος και η ίδια η Ένωση δοκιμάζεται στην επιτυχία ή όχι των ΟΤΑ.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση συνδέεται άλλωστε άμεσα και με όλες τις εξελίξεις που εκσυγχρόνισαν τους θεσμούς μας και την αντίληψη για το κράτος και τη διακυβέρνηση. Αρχές που πολύ αφηρημένα και γενικά συνοψίζονται στην αρχή της επικουρικότητας, στην επιταγή να αποφασίζει η εγγύτερη στον πολίτη Αρχή.

Στην αυτοδιοίκηση μπορούμε να πραγματώσουμε με ευχέρεια και το άλλο μεγάλο στοίχημα, αυτό της ανάδειξης νέων δυνάμεων, της εμπλοκής στην πολιτική με βάση τις δικές μας αξίες του πιο δυναμικού μέρους της κοινωνίας που σήμερα δείχνει να επενδύει αλλού τις ελπίδες του!

Στη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» επεξεργαστήκαμε και καταθέσαμε έγκαιρα ολοκληρωμένη πρόταση για την Αυτοδιοίκηση. Την επανακαταθέτουμε και σήμερα ενώπιόν σας και την τοποθετούμε στη βάσανο του διαλόγου και της δημιουργικής σύνθεσης.

Δεν προλαβαίνω να επεκταθώ ιδιαίτερα. Θα πω μόνο πως οφείλουμε όλοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την ολοκλήρωση της θεσμικής μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση, με παρεμβάσεις που θα καταστήσουν σαφή των πρωταγωνιστικό της ρόλο, ως ισότιμου εταίρου στη Διακυβέρνηση  της χώρας.

Να αποκεντρώσουμε την πλειοψηφία των αρμοδιοτήτων, λύνοντας και το γόρδιο δεσμό αλληλοεπικαλύψεων και γραφειοκρατίας. Αποδεσμεύοντας τους αιρετούς α και β βαθμού από τις παρεμβάσεις και τη δυσκινησία μιας πανταχού παρούσας Κεντρικής Διοίκησης, μέσω και της αφαίρεσης περιττών βαθμίδων όπως είναι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Εξορθολογίζοντας το γραφειοκρατικό πλαίσιο ελέγχου και καθιστώντας το περισσότερο αποτελεσματικό (η διαφθορά παραμένει μεγάλη πληγή άλλωστε) αλλά και ευέλικτο.

Και βέβαια διαχειριζόμενοι με τολμηρό τρόπο το θέμα των πόρων. Με φορολογική αποκέντρωση, που μπορεί να είναι ένα από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν στην προσεχή συνταγματική αναθεώρηση.

Ο διάλογος για αυτά τα ζητήματα και οι αποφάσεις που θα πάρουμε το προσεχές διάστημα, είναι εξίσου σημαντικός με όλα τα υπόλοιπα που το 2ήμερο αυτό ξεκινάμε να προσεγγίζουμε συλλογικά.

Το πεδίο της Αυτοδιοίκησης, είναι ένα προνομιακό πεδίο που θα αναδείξει τόσο τα κοινά σημεία της προσπάθειάς μας, όσο και τις μερικές αποκλίσεις μας, αποδεικνύοντας έτσι και τη διατήρηση της διακριτότητας των συλλογικών μας υποκειμένων.

Η σοβαρή δουλειά και οι επιτυχημένες επιλογές θα δώσουν πνοή στο εγχείρημά μας, θα ενισχύσουν τη μεταξύ μας εμπιστοσύνη και τους δεσμούς μας και θα μας γεμίσουν πίστη για τη συνέχεια.

Μίλησα στην αρχή για τη χαρά μου να είμαι εδώ σήμερα. Επιθυμία μου είναι την επόμενη φορά με μια παρόμοια ευκαιρία, στον 1ο απολογισμό, να εκφράσω την περηφάνειά μου για την επιλογή και την πολιτική μου πράξη. Την πράξη όλων μας!

Κι αν κάθε αρχή έχει τις δυσκολίες της, εμείς όλοι, με τη συνεισφορά και την εγρήγορσή μας θα εξασφαλίσουμε όλες τις προϋποθέσεις επιτυχίας. Για να ριζώσει η Ελιά και να βγάλει καρπούς σύντομα!

 

Αρχίσαμε! Καλή μας επιτυχία!