Πήρα την απόφαση να συστρατευθώ πολιτικά στην ομάδα του Γιάννη Σγουρό, σε μια δύσκολη εποχή, από κάθε άποψη. Η χώρα μας βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση από τα χρόνια του Πολέμου και αυτό εκδηλώνεται παντού Στην Οικονομία, στην Κοινωνία, στις Οικογένειές μας. Το κοινωνικό και πολιτικό «κλίμα» έχει επιβαρυνθεί σε επικίνδυνο βαθμό και η κοινωνική συνοχή, συχνά δείχνει να κρέμεται από μια κλωστή. Σε αυτές τις συνθήκες η απόφαση εμπεριείχε ένα κάποιο ρίσκο, ήθελε μια δόση τόλμης. Να αναλάβεις την ευθύνη, να σταθείς ενώπιον των συμπολιτών σου, να συζητήσεις μαζί τους και να τους ζητήσεις την εμπιστοσύνη τους. Εμπιστοσύνη: μια λέξη, μια έννοια πάνω στην οποία βασίζονται τόσα πολλά. Όλα όσα επιδιώκουμε ως κοινωνία μπορούν να συνοψιστούν στο σκοπό της καλλιέργειά της μεταξύ μας. Της μεγέθυνσης και του πολλαπλασιασμού της. Ανάμεσά μας, στους θεσμούς και τη λειτουργία τους, στην πολιτική και τη δημοκρατία.

Κι εδώ αρχίζουν τα πιο εύκολα. Πέρα από την εγγενή μου αγάπη στην Πολιτική, στην αυθεντική, την «αγνή της εκδοχή», αυτήν της διαχείρισης των «κοινών πραγμάτων και θεμάτων», της Πολιτικής ως στρατηγικής και πολυδιάστατης σκέψης αλλά και διαρκούς υπηρεσίας που ανέκαθεν με παρακινούσε ως κίνητρο συμμετοχής έπρεπε να αποφασίσω το χρόνο αλλά και το πεδίο εισόδου. Ο χρόνος λοιπόν ναι είναι ΤΩΡΑ! Δεν αρκεί πια η εκ του ασφαλούς και μακρόθεν κριτική, δεν αρκεί η υποχώρηση στη δήθεν ασφάλεια του «Ιδιωτικού». Ο τόπος μας και η Κοινωνία, ζητούν φωνές που φωνάζουν «ΠΑΡΩΝ» στα δύσκολα. Και οι άξιοι άνθρωποι, που μοχθούν και επιτυγχάνουν στο έργο τους, όπως ο νυν Περιφερειάρχης και άλλοι, ζητούν  έμπρακτη στήριξη.

Στο σκληρό χώρο της πολιτικής, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έρχεται να δώσει έναν άλλο τόνο: στο πεδίο αυτό η μάχη είναι καθημερινή και αφορά τα άμεσα προβλήματα του πολίτη και μάλιστα με την ακριβή έννοια του όρου. Όχι μόνο ως γενική έννοια. Όταν μιλάμε για «τον πολίτη» εννοούμε το συγκεκριμένο Κώστα, Γιάννη, Νίκο τη συγκεκριμένη Μαρία, Κατερίνα, Ελένη…Τους γείτονες και συμπολίτες μας που τους γνωρίζουμε και μας γνωρίζουν όλη μας τη ζωή. Αυτοί ζητούν πρόσωπα να εμπιστευθούν, αυτοί ζητούν στήριξη, ζητούν ανανέωση, αλλά και έμπνευση. Αυτοί είναι και που τελικά θα μας κρίνουν! Στην Αυτοδιοίκηση η πολιτική «εξανθρωπίζεται», ασκείται δηλαδή στο μέτρο του καθημερινού ανθρώπου και δίνει (ή όχι) λύσεις. Εκεί δίνεται η πρώτη και ουσιαστική στήριξη, στον πόνο ή την ανάγκη του πολίτη. Εκεί δίνεται και η πρώτη αναπτυξιακή ώθηση για την Οικονομία. Από εκεί θα ξεκινήσει η αναγέννηση του τόπου μας!

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, είναι νέος θεσμός στη χώρα. Αντικατέστησε την βραχύβια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ο ρόλος της είναι ουσιαστικός και η παρέμβασή της μπορεί να είναι καταλυτική. Πιστεύω στο νέο θεσμό. Ισχύει άλλωστε σε πλήθος προηγμένων χωρών. Η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» υπήρξε τολμηρή. Μέσα όμως στη δίνη της κρίσης παρέμεινε ημιτελής και μετέωρη. Ίσως και λόγω έλλειψης ισχυρής βούλησης από τους «κρατούντες». Θα παλέψουμε η αλλαγή να ολοκληρωθεί. Θα πείσουμε σύντομα για την αναγκαιότητά της. Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι ανταγωνιστική με το Κράτος. Η λογική των «τσιφλικιών» πρέπει να τελειώσει στη χώρα. Η Πολιτεία είναι ενιαία και μόνο με αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και πλήρη συντονισμό όλων των επιπέδων, θα απολαύσει ο πολίτης το επίπεδο υπηρεσιών που του αξίζει!

Με τον Περιφερειάρχη, το Γιάννη Σγουρό, είχα την τύχη να γνωρίζομαι από πιο παλιά. Από τη Νομαρχία της Αθήνας, ήδη το 2004. Εργάστηκα για ένα χρόνο στο πλευρό του, ως νομικός και τεχνικός σύμβουλος για το ΠΕΠ Αττικής (τότε ακόμα στην αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους) και πιο μετά, εκτέθηκα στο συνδυασμό της Υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιά (2006), για να λάβω το βάπτισμα του πυρός. Από τότε λοιπόν είμαι «αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς» και γνώστης του βάθους και της έντασης της δουλειάς που ο άξιος αυτός άνθρωπος και πολιτικός έχει καταβάλει και των αποτελεσμάτων της. Οι βάσεις είχαν μπει ήδη από την περίοδο της Νομαρχίας. Και τώρα, στην μειωμένης διάρκειας θητεία στην Περιφέρεια Αττικής, τα αποτελέσματα συνεχίζουν να είναι εντυπωσιακά! Δεν θα κουράσω, θα ειπωθούν και στην προεκλογική περίοδο:

  • Υποδειγματικό «νοικοκύρεμα» στα οικονομικά του θεσμού. Θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως πρότυπο για τη συνολική διαχείριση του Κράτους μας. Το πλεόνασμα της Περιφέρειας (315 εκ. ευρώ), με τα χρήματα δεσμευμένα σε έργα που επίκεινται, είναι ένα πραγματικό καύχημα για αυτούς που το πέτυχαν. Τα υπόλοιπα που «ψελλίζουν» οι διαχρονικοί αντιπολιτευόμενοι (τα ίδια έλεγαν και το 2010), ως εποχικοί αυτοδιοικητικοί, δεν αντέχουν κριτικής.
  • Το εντυπωσιακό σε όγκο και ποιότητα έργο στο σύνολο των δήμων, το οποίο και θα αναρτηθεί λεπτομερώς.
  • Η άψογη συνεργασία με τους Δημάρχους και ο τρόπος διοίκησης της Περιφέρειας που καταδεικνύει το αμερόληπτο και κυρίως το ακομμάτιστο κριτήριό της. Μόνο κριτήριο, η ωριμότητα των μελετών, οι προτεραιότητες και οι ανάγκες των πολιτών σε κάθε περιοχή. Αυτό αντανακλάται και στην «πολύχρωμη» στήριξη που απολαμβάνει ο Περιφερειάρχης, αλλά και στην ποικιλία προέλευσης των υποψηφίων μας.
  • Ο τρόπος διοίκησης μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν έλειψαν φυσικά οι εντάσεις, όπου τα θέματα ήταν κρίσιμα, συχνές όμως υπήρξαν και οι ομόφωνες αποφάσεις. Γενικά το κλίμα στο θεσμό είναι ήπιο και συναινετικό, όλοι έχουν την αίσθηση του «συν-ανήκειν» και θα μπορούσαν επίσης να παραδώσουν σεμινάρια εύρυθμης λειτουργίας σε άλλους θεσμούς.
  • Η σχέση της αιρετής Διοίκησης με την ψυχή της Περιφέρειας, τους υπαλλήλους της. Αυτοί έχουν την τεχνογνωσία, αυτοί τη θεσμική μνήμη. Αυτοί υποδέχονται τα εκατομμύρια των πολιτών και τους εξυπηρετούν καθημερινά! Η σχέση υπήρξε άψογη. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο νέος Οργανισμός της Περιφέρειας έχει τεθεί σε λεπτομερή διαβούλευση και ψηφοφορία στους υπάλλήλους της.
  • Η διεθνής παρουσία της Περιφέρειας υπήρξε επίσης υποδειγματική. Αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς διαύλους και ευκαιρίες, αναδεικνύει σταδιακά την Αθήνα και την Αττική ως αξιόπιστο διεθνή εταίρο και ως ιδιαίτερα ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Πριν λίγες εβδομάδες πραγματοποιήθηκε με πρωτοφανή επιτυχία η 6η Σύνοδος Περιφερειών και Πόλεων στην Αθήνα, με τη διοργάνωση να λαμβάνει διθυραμβικά σχόλια.

Επιγραμματικά μόνο ανέφερα τα ανωτέρω. Όλα αυτά με οδήγησαν στην απόφαση της «καθόδου» στις εκλογές. Η διάθεση υπάρχει, μαζί με τις ακαδημαϊκές γνώσεις και ένα «υπόστρωμα πείρας» από τη δημόσια διοίκηση. Γνωρίζω πολύ καλά φυσικά, πως αυτά είναι μόνο προαπαιτούμενα και η πραγματική τριβή και μάθηση θα αρχίσει με την άσκηση των όποιων καθηκόντων. Όρεξη υπάρχει, η απόφαση για καθημερινή πάλη ενάντια στα προβλήματα όλων μας περισσεύει, η Ηγεσία είναι γνωστή και περιμένει να μας οδηγήσει στη Μάχη.

Εσείς θα αποφασίσετε για το «Στράτευμα» που θα τεθεί στη διάθεσή της. Τα σώμα υποψηφίων που είναι στην κρίση σας, αποτελείται από άξιους και δοκιμασμένους, στο πεδίο τους ανθρώπους. Η κρίση σας, όπως θα εκφραστεί με την ψήφο σας, αποτελεί την ουσία και την κορύφωση της Δημοκρατίας! Θα τη δεχθούμε και θα την τιμήσουμε σε κάθε περίπτωση!

Καλό μας Αγώνα!